Anmäl till VKKs sommarläger!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hur mäter man fotlängden för att välja rätt konståkningsskridskor?
Figur 1. Det är viktigt att fotens insida löper vinkelrätt mot golvlisten och att hälen är i kontakt med listen.
Konståkningsskridskors längd anges oftast i mm. Om man inte har tillgång till en fotmätare, kan man själv mäta fotlängden med tillräcklig noggrannhet. Följ stegen här:

1. Det är viktigt att hälen är i kontakt med golvlisten, se figur 1 ovan.

2. Insidan av foten ska löpa vinkelrätt mot golvlisten. I figuren ovan har vi utnyttjat marmorplattans fog för att rikta fotens insida. Man kan också använda kanten på parkettstavarna. I figur 2 nedan ser man att insidan av foten löper längs marmorplattans fog och vinkelrätt mot golvlisten.

3. Tumstocken som man ska mäta fotlängden med skall också löpa vinkelrätt mot väggen, detta är mycket viktigt. För att rikta tumstocken kan man använda en bok. Helst en bok med hårt omslag (hårdpärm). Se till att bokens överkant ligger dikt an mot golvlisten så att bokens rygg är vinkelrätt mot listen. Lägg tumstocken på högkant så att den tumstockens blad ligger parallellt med bokens rygg. Tumstockens kortsida skall vara i kontakt med golvlisten.
 
Figur 2. Här ser vi att insidan av foten löper längs en fog som är vinkelrätt mot golvlisten.
 
Figur 3. Vi använder en till bok för att kunna läsa av fotens länd på tumstocken.
4. Lägg en till bok så att övre kanten på denna andra bok löper längs med tumstocken, dvs så att dess rygg är vinkelrätt mot tumstocken. Ryggarna på bok 1 och bok 2 bör således vara vinkelrätta mot varandra.

5. Skjut in den andra boken mot stortårna tills att dess rygg är i kontakt med en stortå. Om fötterna är lika långa och om fötternas insida är placerade parallellt mot varandra, bör bokryggen röra eller nästan röra båda stortår. 
Figur 4. Nu är det bara att läsa av fotlängden på tumstocken.
Om det inte skiljer mycket i längd mellan höger och vänster fot, bör man använda den längsta fotens längd för att välja skridskor.

6. Nu är det bara att läsa av fotlängden på tumstocken. I detta fall är den längsta foten 24 cm lång, dvs 240 mm (båda är lika långa så när som på +- 1 mm i detta fall). 

En lämplig skridskostorlek är i detta fall 245 mm så att foten har lite "luft". Notera att tumstocken har en skala som visar tum (den övre skalan i figur 4 ovan) och en skala i cm (den nedre skalan i figur 4). Det gäller att mäta på rätt skala!

Så när VKK:s slipare och skridskoansvarig, Andreas, frågar om ditt barns fotlängd när du ska hyra skridskor, då vet du hur du ska mäta!
Följ VKK
Kontakt
Vallentuna Konståkningsklubb
Postadress:
Parkvägen,
186 46, Vallentuna
Bankgiro:

5013-4626

E-post:
info@vallentunakk.se
Swish:

123 290 99 76

 
Slipning och skridskovård
Följ VKK
 
Guldsponsorer
 
 
 
 
Stöd VKK via Sponsorhuset
Stöd VKK via Gräsroten
VKK på Twitter: